Het idee voor Blauw III kreeg ik toen ik voor het eerst het kunstwerk Barca Nostra van Christoph Büchel op de Biënnale in Venetië (2019) zag.

Het is het scheepswrak waar in 2015 op de Middellandse zee in één keer naar schatting meer dan 800 vluchtelingen zijn omgekomen. De migranten op het bovendek werden levend of dood teruggevonden. De anderen konden het ruim niet uit en zonken met de boot naar de zeebodem. Het gezonken wrak is door de Italiaanse Marine aan land gebracht. De lichamen zijn geborgen en worden geïdentificeerd, Büchel heeft dit wrak naar Venetië laten vervoeren en daar tijdens de Biënnale op de kade van het Arsenaal tentoongesteld.

Ik was meteen gefascineerd door de tegenstelling van de gruwelijkheid van het ongeluk en de schoonheid van de scheepshuid.
In dit werk laat ik de sporen van de ramp weg en heb ik uitsneden gemaakt enkel van de blauwe stukken van de scheepshuid.
blauw III is een onderdeel van das boot I.

Formaat 30 x 30 cm, geprint op plexiglas (unica)

/

When I saw Christoph Büchel’s Barca Nostra at the Biennal in Venice in 2019, I got the idea of making blauw III.

It is the shipwreck where, in 2015 at the Mediterranean, an estimated 800 refugees have died at once. The migrants on the upper deck were found dead or alive. All others weren’t able to escape the hold and sank to the bottom of the sea. The Italian navy brought the wreck to land. The bodies are recovered and are being identified. Büchel had the wreck transported to Venetië and exhibited it on the quay of the Arsenal during the Biennal.

It fascinated me straight away: the contradiction between the cruelty of the accident and the beauty of the ship’s shell. In this work, I exclude the signs of the disaster. I have made cutouts from the blue pieces of the vessel’s outer side skin. blauw III is part of das boot I.

Format 30 x 30 cm, printed on perspex (unica)