blauw III

Het idee voor Blauw III kreeg ik toen ik voor het eerst het kunstwerk Barca Nostra van Christoph Büchel op de Biënnale in Venetië (2019) zag.

Het is het scheepswrak waar in 2015 op de Middellandse zee in één keer naar schatting meer dan 800 vluchtelingen zijn omgekomen. De migranten op het bovendek werden levend of dood teruggevonden. De anderen konden het ruim niet uit en zonken met de boot naar de zeebodem. Het gezonken wrak is door de Italiaanse Marine aan land gebracht. De lichamen zijn geborgen en worden geïdentificeerd, Büchel heeft dit wrak naar Venetië laten vervoeren en daar tijdens de Biënnale op de kade van het Arsenaal tentoongesteld. 

Ik was meteen gefascineerd door de tegenstelling van de gruwelijkheid van het ongeluk en de schoonheid van de scheepshuid. 
In dit werk laat ik de sporen van de ramp weg en heb ik uitsneden gemaakt enkel van de blauwe stukken van de scheepshuid.
Blauw III is een onderdeel van Boot I